У Криму стає страшно: зростає популярність страхування від БПЛА

У ніч на 24 березня окупований Севастополь зазнав наймасштабнішої ракетної атаки з початку повномасштабної війни. Це визнала навіть окупаційна влада. Росіяни заявили про понад десять збитих ракет (у деяких джерелах йдеться про 30 ракет) над містом, а, за словами очевидців, було чути кілька десятків потужних вибухів "неймовірної сили".

За словами "губернатора" Михайла Развожаєва, у Севастополі внаслідок нічної ракетної атаки зафіксовано влучення по трьох житлових будинках, а також пошкоджено транспортну інфраструктуру. Зрозуміло, про жодні пошкодження військових об'єктів, кораблів або літаків не було сказано.

Українські військові та спецслужби виявилися більш балакучими. За їхньою інформацією, в ході українського ракетного удару в ніч проти 24 березня в анексованому Севастополі було пошкоджено відразу чотири кораблі Чорноморського флоту РФ. Крім того, було вражено головний вузол спецзв'язку Чорноморського флоту РФ і, за деякими даними, пошкоджено кілька військових літаків.

"Такого ще не було. По-перше, вибухів було багато, точно більше двадцяти, в якийсь момент я вже припинила рахувати. І це були не просто постріли ППО, а все впереміш. По-друге, вибухи були дуже потужні, таке враження, що було застосовано якусь нову зброю чи ракети, я таких сильних вибухів не пригадаю за всі два роки, по-третє, атака була розтягнута в часі, що також сильно вразило… Було відчуття, що все місто розривалося з усіх боків, – розповіла "ОстроВу" пенсіонерка із Севастополя Раїса Омелянівна.

«Всі викладають відео вибухів у центрі міста, але основні звуки долинали з інших районів, які складно зняти на телефон, якщо ви розумієте, про що я», - уточнила вона, маючи на увазі військові об'єкти за містом.

За словами іншого очевидця, тривога в місті включилася практично відразу зі звуками вибухів, у деяких районах її взагалі не було чути. Більшість бомбосховищ у такий пізній час виявилася закритою, тому людям нічого не залишалося, як перечекати атаку вдома.

"Я пам'ятаю, що було страшно. Одна справа, коли я раніше чув кілька вибухів вдалині і лягав спати, інша – те, що було на вихідних. Тоді я почув і відчув, що таке війна. Щоправда, одразу виникло кілька запитань: як запускалися ці ракети, та ще й у такій кількості, якщо в нас офіційно все озброєння, всі літаки та склади противника знищені? Зрозумійте мене правильно, я не симпатизую Україні і не вважаю її за ангела миру, але з нашого боку пропаганда теж перестаралася. В будь-якому випадку, ми з сім'єю звалюватимемо глибше в РФ", – розповів севастополець Сергій.

На тлі безперервних атак на півострові останнім часом стали активніше рекламувати страхування житла та автомобілів від атак безпілотників та прильоту снарядів.

"ОстроВ" вивчив, що саме пропонують страхові компанії в Криму, а також з'ясував деякі "підводні камені".

Ринок пожвавішав

Декілька співрозмовників "ОстроВа" в окупованому Криму з початку 2024 року відзначають зростання повідомлень щодо страхування життя та майна.

"То у Телеграмі, то у ВКонтакті спливає реклама про страхування житла саме від безпілотників. Новий популярний бізнес. Я і раніше чула, що таке почалося, але всерйоз не сприймала. А кілька місяців то тут, то там якісь повідомлення про це спливають". Після останньої атаки, коли у багатьох будинках повилітали вікна, про це можна задуматися, бо надії на місцеву владу немає, краще заплатити за рік 5-6 тисяч рублів і бути впевненою, що мені вставлять вікна і покриють ремонт. Але поки я просто задумалася про це, подивимося, що буде далі. Все-таки зайвих грошей немає", – розповіла жителька Севастополя Світлана.

За даними російських ЗМІ, і в РФ останнім часом спостерігається збільшення попиту на страхування від ударів та падіння безпілотних літальних апаратів. У зв'язку з цим деякі учасники страхового ринку пропонують розширені опції для "коробкових" продуктів страхування квартир, які включають ризики тероризму (атаки дронів як такі), тоді як інші пропонують включити до страхового покриття просто загрозу "падіння об'єктів, що літають".

Так, у компанії "Югорія" останнім часом помітили збільшення запитів на придбання такого захисту у Московському регіоні. Звичайні продукти страхування майна, які пропонуються в компанії, включають ризик падіння сторонніх предметів, також і дрони. Однак, якщо подія буде визнана терактом, її можна виключити з покриття, уточнили в прес-службі. Щоправда, за додаткову плату клієнти можуть придбати захист від цієї загрози.

"Совкомбанк Страхування" також пропонує аналогічні умови. За даними РосЗМІ, за останні кілька місяців попит з боку юридичних осіб на захист від тероризму та диверсії збільшився приблизно на 10%. Досвід показує, що резонансні події завжди спричиняють тимчасовий сплеск інтересу до такого захисту, пояснили в компанії.

Дані з єдиного контактного центру "Росгосстраху" свідчать про те, що громадяни, які планують застрахувати своє житло, все частіше цікавляться, чи включаються до покриття ризики терористичних атак і падіння дронів. У компанії також зазначили, що клієнти в останні місяці частіше звертаються за роз'ясненням щодо захисту свого поліса від таких загроз. Щоправда, у прес-службі страховика наголосили, що захист не діє на територіях, де оголошено надзвичайний стан чи ведуться військові дії. Військові ризики розглядаються як виняток, що також підтвердили інші учасники страхового ринку.

Одна з найбільших російських страхових компаній "ВСК" наприкінці 2023 року почала пропонувати окремі поліси страхування від падіння бойових дронів і безпілотних літальних апаратів.

"Програми страхування житла включають широкий перелік ризиків. При цьому варто враховувати, що обставини події бувають різними, і в цілому наповнення програм, умови виплат можуть відрізнятися. ВСК пропонує спеціалізовані поліси, спрямовані на фінансовий захист при збитках, отриманих через падіння літальних апаратів. Наявність такої страховки гарантує потерпілому грошову компенсацію у випадку НП, у покриття включаються не тільки конструктивні елементи, але і внутрішнє оздоблення та рухоме майно. Застрахувати можна і квартиру, і будинок, купивши окремий продукт або як додаткову опцію при страхуванні нерухомості за класичними ризиками", – повідомила Ольга Сорокіна, член ради директорів ВСК.

Особливості

Нещодавно в Криму та Севастополі одна зі страхових компаній презентувала поліс "Антитерор", в який ходить страхування від тероризму, диверсій, прильоту снарядів та атак безпілотників.

Кримчани можуть застрахувати своє життя, майно та автомобілі у страховій компанії за 3000 рублів (1300 грн), виплати ж становитимуть до 1 млн рублів. Варто уваги, що в цій компанії можна застрахувати приватний будинок за 1500 рублів на рік (650 грн), щоправда, страховка не включатиме "військові випадки".

Територія покриття цієї програми обмежується тільки Москвою, Санкт-Петербургом, Московською та Ленінградською областями, а також Кримом та Севастополем. Ані "нових регіонів" (окупованих частин Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей), ані навіть прифронтових російських областей (Білгородська, Курська) у програмі немає.

Після останньої масштабної атаки на Севастополь компанія навіть випустила окреме повідомлення, де закликала постраждалих звернутися за відшкодуванням збитків. Зрозуміло, якщо ви застраховані за програмою "Антитерор".

Журналіст "ОстроВа" зв'язався з цією компанією і під виглядом місцевого жителя розпитав, що саме покриває страховий поліс. Додзвонитися вдалося не з першого разу, оскільки номер постійно був зайнятий.

"У нас останні два дні телефон просто розривається від охочих застрахувати житло. Самі бачите, які події. Ви можете оформити стандартний поліс онлайн, а документи на житло підвезти пізніше для зняття копій. У разі настання страхового випадку ви з нами зв'яжетеся, наші фахівці оцінять збитки і вам буде виплачена компенсація до 1 мільйона рублів, це може зайняти до 2-3 місяців. Поліс покриває також лікування застрахованої особи", – розповіли нам.

На уточнювальне запитання, чи були випадки з виплатами, відповіли негативно. Але детальніше розповіли про те, що не покриває цей поліс. А це збитки та ризики заподіяння шкоди життю та здоров'ю внаслідок:

- військових дій, громадянської війни, народних заворушень, різноманітних масових колотнеч, страйків чи локаутів, а також дій органів державної влади, спрямованих на їх припинення;

- служби застрахованої особи у будь-яких збройних силах та формуваннях;

- участі застрахованої особи у військових діях, а також маневрах чи інших військових заходах, вторгненнях, бойових діях (незалежно від того, була оголошена війна чи ні), діях збройних формувань, бунтах, заколотах, повстаннях, революціях, громадянських хвилюваннях, політичних демонстраціях, несанкціонованих мітингах, громадянських війнах, терористичних актах (згідно зі ст. 205 КК РФ), страйках;

- впливу ядерної енергії в будь-якій формі, хімічного зараження, бактеріологічного зараження.

"Ви можете точно розраховувати на компенсацію за ремонт квартири внаслідок влучення осколків від ракет та безпілотників, це найголовніше", – запевнили нас у компанії.

Але такий "пакет", скоріше, виняток із правил. В основному російські компанії виділяють страхування від попадання дронів як додаткову опцію до страхування майна. Наприклад, така опція є у "Альфастрахування". Страховка покриває падіння БПЛА та інших літальних об'єктів внаслідок терористичних актів, якщо подія визнана такою державними органами. У компанії зазначають, що жодних, зокрема територіальних, винятків для такого полісу не передбачається.

"ОстроВ" зв'язався з компанією і попросив детальніше розповісти про страхування від БПЛА. І ось що нам відповіли:

1. Якщо це буде дрон без боєзапасу (приватний для фотографування тощо), то випадок буде страховим за ризиком "падіння літальних апаратів та їх частин".

2. Якщо дрон буде військовим, і його атака буде визнана компетентними органами терористично актом, то подія буде визнана страховою за наявності в договорі відповідного додаткового ризику.

3. Якщо у разі воєнних дій – не є страховою подією, це виняток із страхового покриття.

"Таким чином, перший пункт покриватиметься, за другим пунктом потрібно звертатися до офісу для того, щоб поліс був оформлений з додатковим ризиком, а третій випадок ніяк не може бути покритий полісом", – пояснили нам.

Крім того, нам відмовили у страховці від падіння снарядів.

"Ви можете звернутися до офісу для уточнення можливості оформлення поліса за цим ризиком", – резюмували в компанії.

Отже, хоча практично всі російські компанії пропонують опцію страхування від падіння літальних апаратів, це стосується лише "апаратів небойового застосування". Для страховки від бойових БПЛА доведеться вивернути гаманця і доплатити.

Доплату за ризик пошкодження або втрату майна внаслідок воєнних дій можна зустріти у деяких страхових компаніях, які пропонують свої послуги у Криму. Середня вартість – 1500-3000 рублів до основної суми за страхування майна. Наприклад, у компанії "Інгосстрах" можна застрахувати квартиру в Севастополі за 3660 рублів (1600 грн.), але за військові ризики доведеться доплатити ще 1550 рублів (700 грн.), тобто 50% загальної страховки. З усіх додаткових опцій "ризик пошкодження чи втрати майна внаслідок військових дій" – найдорожчий.

Житель Севастополя на прохання "ОстроВа" сходив до однієї з популярних у Криму страхових компаній (назву та місто не повідомляємо з міркувань безпеки), щоб з'ясувати, як можна застрахувати квартиру, машину та життя від можливого падіння бойового БПЛА чи ракетного удару.

"Там були дуже здивовані моїм проханням. Сказали, що я перший, хто звернувся до них із таким питанням. Приємна дівчина пояснила, що це питання опрацьовувалося вже давно, але компанія так і не вийшла з рішенням, оскільки дуже багато бюрократичних процедур. Максимум, що мені могли запропонувати, це страхування від падіння будь-яких предметів зверху: бурульок, цегли, гілок або безпілотників, але звичайних. Я не відставав і розповів, що конкуренти вже страхують від військових дій, на що вона зітхнула і пояснила, що ці виплати ніхто не побачить, тому що немає законодавчої бази: якщо вони страхують від терористичного акту, то має бути рішення про порушення кримінальної справи за відповідною статтею тощо. Все інше – гарні слова та обіцянки, якими годуватимуть. Страхова компанія з гарною репутацією, тому у мене немає причин їм не довіряти", – розповів він "ОстроВу".

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті